Genel Kültür > Hayvanlar Alemi

Jaguar nasıl bir hayvandır?


Batı yarımkürenin en güçlü kedisi olan jaguar, kedigiller familyasından panter cinsinin 4 büyük kedisinden biridir.

 

Özellikle Orta ve Güney Amerika'nın tümünde bulunur ve Yeni Dünya'nın en büyük kedisi olarak kabul edilir.

Aslan ve kaplandan sonra en büyük 3. kedi olan jaguarın bilimsel sınıflandırması ise şu şekildedir:


Animalia (Hayvanlar) > Chordata (Kordalılar) > Mammalia (Memeliler) > Carnivora (Etçiller) > Felidae (Kedigiller) > Pantherinae (Büyük Kediler) > Panthera (Panter) > Panthera onca (Jaguar)

Kaplan gibi yüzmekten hoşlanan jaguar, genellikle su kenarlarında tek başına yaşar.

Jaguarlar yalnız avlanır. Tek başına dolaşıp avını tek başına tuzağa düşürür. Önce yakalayacağı avı seçer, ardından onu takip eder ve kafatasını iki kulağının arasından ısırarak avını öldürüp yemeye başlar.

Dış görünüşü leopara benzeyen jaguar, ondan daha güçlü ve büyüktür. Leoparınkinin aksine postunun üstündeki beneklerin içi siyahtır. Erkelerin ortalama ağırlıkları 140 kilogram, uzunlukları ise 1,70 metre civarındadır. Dişiler ise erkeklerden biraz daha ufak yapılıdır.

Bacakları kısa ve kalın yapılı olan jaguarlar bu özellikleri sayesinde ağaçlara kolayca tırmanır.

Dişiler 2 yılda, erkekler ise 3-4 yılda olgunlaşır ve dişi jaguarın kızgınlık döneminde çiftleşilir. Yaklaşık 90 ila 105 gün süren gebelik döneminden sonra anne jaguar 2-4 yavru doğurur.

Dişi jaguarın hazırladığı güvenli ortamda yaşayan yavruların gözleri 2 hafta sonra açılır. 3 ay annelerinin sütü ile beslenen yavru jaguarlar ancak 6 ayın sonunda anneleri ile birlikte ava çıkabilir.